top of page

Pažink mokslą kitaip, arba ką daryti kai moksleiviams viskas atsibodo?


Pripažinkime, šiais laikais sudominti vaikus yra gana sudėtinga. Nuolatos į priekį judančiame pasaulyje jaunimas jaučiasi persisotinęs informacijos. Jie viską žino, viską matę, o tradiciškai pateiktos žinios vaikų tiesiog nedomina.


Visgi, pedagogai kone neriasi iš kailio, kad rastų vietų ar užsiėmimų, kurie ne tik sudomintų mokinius, atneštų teigiamų emocijų, bet ir suteiktų naudingų žinių. Ar iš tikrųjų taip sudėtinga rasti vietą, kuri būtų ir smagi, ir įdomi?

Jei atvirai, gyvenu būtent tokioje vietoje. Iliuzijų namas „Eureka“ Palangoje yra mano namai, kuriuose turiu galimybę įgyvendinti savo beprotiškiausias mokslines fantazijas. Džiaugiuosi, kai prie jų išpildymo prisideda ir mokiniai, kurie pasiūlo idėjų arba yra pasirengę stebėti mano vykusius (arba nevykusius) cheminius bandymus.

Taip, kartais man užsidega rankos. Ir taip, kartais visa labaratorija nusitaško juodai, kai užverda tikras vulkanas. Juk eksperimentai ir vadinasi eksperimentais, nes niekuomet nežinai, kas gali įvykti, ar ne? Visgi, sutinku tikrų drąsuolių, kurie ne tik palaiko mane, bet ir padeda atlikti vieną ar kitą bandymą.


Tiesa, sutinku ir tokių, kurie sakosi viską matę, nes juk yra toks dalykas kaip Youtube. Bet ar išgirsti tikrą sprogimą ir pajusti karštą liepsną tikrovėje yra tas pats, kas pažiūrėti bandymus internetinėje erdvėje? Patikėkite manimi, net ir tie Youtube virtuozai lieka apstulbę.

Nesisvaidau cheminių formulių pavadinimais ar sudėtingų reakcijų paaiškinimais, nes tai visai neįdomu. Juk visi norime veiksmo ir nevalingai ištarto „oho!“.


Po to, kai mano cheminiai eksperimentai būna baigti ir lieku sujauktoje labaratorijoje, jaunimas lekia apžiūrėti „Eurekos“, kurią vadinu namais. Namas nemažas, netgi trys aukštai. Viename iš jų moksleiviai randa interaktyvius eksponatus, kur gali patikrinti fizikinius dėsnius ar išbandyti savo loginį mąstymą.

Tiesa, taip pat galima patikrinti ir drąsą, juk ne kiekvienas išdrįsta atsigulti ant tikrų vinių lovos ar be batų atsistoti ant vinių pėdų! O štai kituose aukštuose jau vyksta veiksmas. Jaunimas pasineria į tikrą iliuzijų pasaulį.

Moksleiviai turi galimybę išbandyti savo pusiausvyrą Velnio tunelyje arba orientaciją veidrodžių labirinte, sužinoti, kaip anksčiau buvo kuriama senoji animacija, pabuvoti Visatos kambaryje ar apžiūrėti optines iliuzijas.

Tie, kurie mėgsta fotografuotis, randa pačių netikėčiausių vietų – Stebuklingą kėdę, Dydžio kambarį, Galvą lėkštėje ir daugybę kitų. Veiklos tiek daug, jog kartais susisuka galva. Dažnai net kyla klausimas „kaip tai įmanoma?“ ir mes, lyg išdavikai iliuzionistai, mielai atskleidžiame visas paslaptis.

Iliuzijų namas „Eureka“ – tai tobula kombinacija linksmybių ir žinių. Ir ne, tai ne mano žodžiai. Tiesiog girdėjau tokį sakinį, kai išvyko viena mokinių grupė.

O aš vis dar slapta viliuosi, kad bent keli iš mano eksperimentų dalyvių panorės užaugę tapti tokiais beprotiškais mokslininkais kaip aš.


910 peržiūrų
bottom of page