top of page

Edukacija moksleiviams Eurekoje │PAŽINK MOKSLĄ KITAIP


EUREKOJE PAŽINK MOKSLĄ KITAIP

Kai 2017 metais atidarėme Iliuzijų namą „Eureka“, norėjome, kad tai būtų ne tik unikali pramogų vaikams ir suaugusiems vieta Palangoje, bet ir kėlėme sau užduotį parengti tokią edukacinę programą moksleiviams ir ne tik, kuri būtų įdomi bei naudinga tiek patiems mažiausiems, tiek vyresniems jaunuoliams.


Būtent todėl mes siekėme sukurti tokius edukacinius užsiėmimus vaikams, kurie išeitų iš įprastų ir neformalaus ugdymo programų mokykloje ribų, kad ekskursijos moksleiviams į Iliuzijų namą būtų ne tik smagus laisvalaikio praleidimo būdas, bet tuo pačiu ir informatyvus, naudingas bei turiningas laikas kartu su klase, šeima ar draugų kompanija

 

Eurekamentai – mokslinių eksperimentų programa iliuzijų name „Eureka“

Mes ilgai galvojome, kas būtų įdomu bei naudinga moksleiviams, ir sumąstėme, kad reikia tiesiog sukurti tokią programą, kurios metu kiekvienas iliuzijų namo lankytojas galėtų dalyvauti įvairiuose moksliniuose bandymuose bei eksperimentuose.

Svarbiausia buvo mums patiems išmokti ir sužinoti, kaip vyksta įvairios cheminės reakcijos ar fizikiniai reiškiniai. Be to, reikėjo ne tik pasirūpinti būtinomis priemonėmis, bet ir parengti edukacinę programą, kuriai suteikėme žaismingą „EUREKAMENTŲ“ pavadinimą.


Galite paklausti, kodėl „Eurekamentai“, bet atsakymas labai paprastas – „Eureka!“

Pirmasis sušuko garsus senovės graikų mokslininkas Archimedas, kuris, pasak legendos, atrado dėsnį apie jėgą, veikiančią panardintus kūnus, kai tuometinis Atėnų valdovas jam nurodė nustatyti, ar auksakaliai sąžiningai pagamino karūną iš gryno aukso, ar pavogė dalį labai vertingo metalo.

Mes irgi sureagavome panašiai, kai po ilgų ieškojimų supratome, jog „Eureka“ būtų puikus pavadinimas mūsų iliuzijų namui, o idėją pas mus name daryti eksperimentų programą pasufleravo būtent mūsų pavadinimo sąsajos su mokslu. Štai todėl eurekamentai – tai įvairūs moksliniai eksperimentai, daromi iliuzijų name „Eureka“ Palangoje.

 

Nuo ledo iki ugnies

Turime prisipažinti, kad pačią edukacinę programą mums parengti nebuvo labai paprasta. Mes daug eksperimentavome ir dažnai klydome, kol galiausiai išmokome padaryti viską taip, kad būtų įdomu namo lankytojams. Pradėjome eksperimentuodami su sausu ledu ir sukūrėme pamokėles vaikams, kuriose rodydavome įvairias sauso ledo reakcijas.

Kita vertus, mes nuolat tobuliname savo eksperimentų programą, ieškome ir galvojame, ką naujo ir įdomaus galime parodyti.

Galbūt žinai eksperimentą, kurį galėtume mes atlikti? Parašyk jį į komentarus.

Būtent todėl ilgainiui ties sausu ledu neapsistojome ir pradėjome rodyti daugiau įvairesnių reakcijų, pvz., pamokėme vaikus, kaip pagaminti dramblių dantų pastą, parodėme, kaip galima uždegti ugnį be degtukų, o vienas didžiausią įspūdį palikusių triukų – ugnies uždegimas rankose – nepaliko abejingų nei mažųjų, nei suaugusių mūsų edukacinės programos dalyvių.

Žinoma, vienas svarbiausių mūsų prioritetų nuo pat pradžių yra saugumas, todėl visi mūsų rodomi eksperimentai yra visiškai saugūs ir juos drąsiai galime rodyti vaikams. Mūsų tikslas nėra tiesiog sukurti pramogą, bet norime parodyti, supažindinti, paaiškinti ir pateikti mokslą kuo įdomiau, kad programos dalyviai ne tik pasismagintų, bet ir sužinotų, pamatytų kažką naujo ir išskirtinio.

 

Iliuzijų namas – vieta, kurioje vyksta stebuklai

Atvažiuoti pas mus verta ne tik dėl vykdomų edukacijų. Ypatingas yra ir pats namas, kuriame kiekvieną dieną vyksta tikri stebuklai. Atvykę pas mus, rasite pilną namą eksponatų, leisiančių pavirsti undinėle, ar užaugti į milžiną, atskirti galvą nuo kūno, panirti į vandens gelmes, ar nuskrieti į kosmoso platybę ir dar daug daugiau.


Be to, šiemet atidarėme ir naują ekspozicinę salę, kurioje dar daugiau interaktyvių pramogų: čia galima išmėginti vinių lovą, rasti ne tik aštrių pojūčių, išmatuoti savo balso stiprumą, bet ir kitų eksponatų, leisiančių geriau suprasti įvairius fizikos dėsnius.

 

Mes manome, kad iliuzijų namas yra viena iš lankytinų vietų Lietuvoje, į kurią galima atvykti ir papramogauti su šeima, ir atvykti pamatyti bei sužinoti kažką naujo su savo klasiokais ar draugais.


Mes turime gausybę eksponatų, darome edukacines programas, rengiame gimtadienius ir kitas šventes – viską, kad sukurtume tik geriausias emocijas ir puikų laiką savo lankytojams.

Reikia paminėti, kad tiek vaikai, tiek suaugę ar net senjorai gali pas mus pramogauti visus metus – skirtingai nei daugelis Palangoje, mes dirbame ir ne sezono metu. Viešėdami pas mus drąsiai fotografuokitės, nes prie visų eksponatų esančių name, galėsite įsiamžinti, o padarytos nuotraukos bus unikalios.

 

Kokį eksperimentą norėtum išvysti pas mus? Parašyk jį į komentarus.

Radai klaida? Puiku, pranešk ją mums!

Nori sužinoti daugiau apie eksperimentus? Spausk čia.

Nori išvysti eksperimentus? Spausk čia.

233 peržiūros
bottom of page